Kitaplar, fotokopiler, koyu kahvenin ve soğuk havaların eşlik ettiği uykusuz geceler... Evet tahmin ettiğiniz üzere güz yarıyılı vize sınavları başladı.
Bir çok öğrencinin en yoğun olduğu dönem sınav zamanları dersek yanılmış olmayız. Gözlemlediğiniz üzere İstanbul Aydın Üniversitesi'nde bu dönem vize sınavları oldukça hareketli geçmekte. Kütüphanenin en yoğun zamanlarını yaşadığı, fotokopi sırasının hiç bitmeyecekmiş gibi geldiği bu dönemde; yeni öğrencilerin ilk sınavlarına girecek olmasının verdiği tedirginlik, eski öğrencilerin ise yeni hocalarıyla gerçek anlamda ilk tanışmaları vize haftasında gerçekleşiyor.
Pazartesi gününden itibaren kampüste kendini belli eden telaşlı koşuşturmacaya şahit oluyoruz. Bu dönemde çoğunlukla duyulan cümleler "kesin buradan soru çıkar?" "sınav testmiş" "nerden soru çıkabilir?" "x alsam yeter" "10dk uyuyayım sabah erken kalkıp çalışacağım" "geçen sene bu dersten x kişi geçmiş" şeklinde oluyor. Farklı bölümlerden farklı öğrencilerin bir kırtasiyenin fotokopiden elde ettiği aylık gelirin net karını bu dönem içinde hesapladığını da unutmamak gerek. :)
Öncelikle sınavların zor olduğu ver diğer üniversitelerden farklı olduğu konusunda sosyal medyada öne çıkan eleştirileri olgunlukla karşıladığımızı ve ilgili akademik - idari birimlere ilettiğimizi bilmenizi isteriz. Diğer türden dezenformasyon içerikli bazı eleştirilerin öğrencilerimiz arasında kabul görmemesini umuyoruz. Bu sebeple yaşanan farklılıkların nedenleri konusunda öğrencilerimizi bilgilendirmek adına bir açıklama yazmayı uygun gördük.
İstanbul Aydın Üniversitesi 2012 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başvurusu değerlendirilen toplamda 23 üniversite içerisinden Türkiye'deki 10 üniversite ile birlikte "AKTS Etiketi" Avrupa Komisyonu tarafından başvurusu değerlendiren toplamda 73 üniversite içerisinde 18 üniversite ile birlikte "Diploma Eki Etiketi" almıştır. Bologna süreci 1999'da Avrupa Birliği'nin başlattığı yüksek öğretimin yeniden yapılanmasına ve daha kaliteli hale gelmesine ilişkin bir süreçtir. Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK) konuya ilişkin duyurusu şu bağlantıda yer almaktadır.
Ülkemizde ise YÖK aracılığıyla bu sürece yönelik çalışmalar yaygınlaşmaya başladı. Avrupa Birliği üye ülkelerinde ve ona paralel olarak ülkemizde yapılan çalışmalar arasında AKTS'ye (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) geçilmesini, Diploma Ek'i verilmesini, ortak programlar düzenlemesini, Akademik değerlendirme kurulları oluşturarak üniversitelerin saydamlık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle daha etkin çalışmasını, lisans ve lisansüstü seviyelerde belirlenen yeterlilikler çerçevesinde öğrenim programlarının yeniden düzenlenmesini sayabiliriz. Bologna Süreci'nin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amacı ile Avrupa'da kolayca dolaşabilecek, Avrupa, gerek yükseköğretim gerekse iş imkanları açısından dünyanın diğer bölgelerinden kişiler tarafından tercih edilebilir hale getirilecektir. Bunun sonucunda almış olduğunuz İstanbul Aydın Üniversitesi diploması Avrupa'da geçerliliği olan, eğitimi Bologna Süreci'ne dahil 1999'dan bugüne sayısı 47'ye ulaşmış üniversiteler nezdinde kabul edilir hale gelecektir.
İstanbul Aydın Üniversitesi bu bağlamda gerek eğitim sistemi gerekse sınav sisteminde sürece uygun olarak değişime gitmiştir. Bu üniversitemizin kendi belirlediği "bağımsız" bir karar değildir.
Aldığınız notun beklediğiniz nottan daima yüksek olmasını umarak, İstanbul Aydın Üniversitesi olarak 2014-2015 akademik yılında öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Yeni bir yazıda görüşünceye dek mutlu kalın. :)